agrárhírek napról napra

mezőgazdász

mezőgazdász

Megkezdődött a fagykár felmérése a mezőgazdaságban

A gyümölcsösökben és a szántóföldi növényeknél megkezdődött a fagykár felmérése .

2017. február 13. - Kr0nner

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke közölte: a csapadék egyelőre nem okoz a gyümölcsösökben nagyobb gondot, néhány helyen állt meg a víz az ültetvényeken, ami nem kedvező a fák gyökérzetének, ám a helyzet nem kritikus.

Tovább

Csúcson a beruházási kedv az agráriumban

Csúcsra emelkedett a beruházási kedv az agráriumban, a gazdák 83 százaléka válaszolta azt, hogy fejlesztene a következő egy évben, a Takarék Agrárhangulati Index pedig negyedév alatt 9,54-ről 12,89 pontra emelkedett.

A gazdálkodási környezet javulására számít a mezőgazdasági vállalkozások döntéshozóinak többsége a következő 12 hónapban. Ez derült ki a Takarék Csoport második alkalommal ismertetett Takarék Agrárhangulati Indexéből.

Tovább

Adócsalás miatt jogerősen hét évre ítéltek egy békési gabonakereskedőt

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy pusztaföldvári gabonakereskedőt, aki több mint 200 millió forint forgalmi adót nem fizetett meg.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 42 esztendős férfit.

Tovább

Az agrárium nélkül elképzelhetetlen a gazdaság versenyképességének javítása

A magyar gazdaság versenyképességének javítása elképzelhetetlen az agrárium nélkül - jelentette ki Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen.

A magyar agráriumba 2007-2013 között 3800 milliárd forintos uniós forrás érkezett, az ágazat termelékenysége azonban nem változott érdemben - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vásárhelyi gazdanapi fórumon. Az uniós támogatásokat zömében nem technológiai fejlesztésre, hanem a…

Tovább

Mangalicafesztivál - Nagy István: hagyományos állatfajtáink kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak

A hagyományos, rég honosult állatfajtáink - mint a mangalica is - kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti…

Tovább

A generációváltás a magyar mezőgazdaság kulcskérdése

Európa számos országához hasonlóan Magyarország is évek óta küzd az utánpótlás kérdésével az agráriumban. A fiatalok megszólítása olyan sürgető kérdés, amelyre mielőbb választ kell találni, hiszen évtizedekre meghatározhatja a hazai mezőgazdaság sors

Az agrártársadalom előtt álló kiemelkedő fontos kihívás a generációváltás kérdése. A hazai kkv-szektort meghatározó családi vállalkozások többségét közel egy időben, a rendszerváltást követően alapították, emiatt a vezetőket érintő generációváltás problémája is egy hullámban, a következő öt év során…

Tovább
süti beállítások módosítása