agrárhírek napról napra

mezőgazdász

mezőgazdász

FM: a kormány továbbra is prioritásként kezeli az állattartók helyzetét

Az állattartók helyzetét továbbra is prioritásként kezeli a kormány, az európai uniós támogatások mellett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartja az átmeneti nemzeti támogatások rendszerét - mondta Czerván György.

2017. január 31. - Kr0nner

Utóbbin belül a szarvasmarha, tej, juh és kecske ágazat finanszírozása valósul meg idén mintegy 21 milliárd forint összegben  - mondta az államtitkár a közlemény szerint.Hozzátette: a juh- és a kecsketartó gazdák 2017-től új támogatási konstrukció alapján igényelhetnek forrást. A tenyészkos és…

Tovább

Talajminőség-kutató kiválósági központot hoz létre az ELTE TTK és az MTA ATK

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja (MTA ATK) több tudományterület nemzetközileg elismert kutatóinak együttműködésében új stratégiai K+F+I műhelyt hoz létre.

Az Európában egyedülálló talajbiomerőforráskutató-műhely talajmetagenomikai kutatások segítségével környezetkímélő, a mainál hatékonyabb, fenntartható növénytermesztési eljárásokat dolgoz ki. A Kiválósági Központ 100 százalékos támogatási intenzitással, 537,5 millió forint Európai Uniós támogatásból…

Tovább

2016-ban húzóágazat volt a mezőgazdaság

A mezőgazdaság húzóágazat volt tavaly, a gazdasági növekedés motorja, ugyanis bár még nincs végleges adat a GDP növekedésről, de vélhetően 2 százalék körül lesz a nemzetgazdaság növekedése, aminek közel egyharmadát a mezőgazdaság adja majd - mondta a

Czerván György hozzátette: az agrárium jó eredményei a kormányzati intézkedéseknek és a gazdák munkájának köszönhető. Az ágazatban foglalkoztatott munkavállalók létszáma 2016-ban 50 ezerrel nőtt a 2010-es adatokhoz képest.

Tovább

Mintegy háromszáz mázsa energiafűzet termelnek ki Kenderesen

A kenderesei önkormányzat által három éve ültetett energiafűz erdőt vágják ki a napokban a településen, a mintegy háromszáz mázsa aprítékkal a közintézményeket fűtik majd.

Az egyéb aprítékok helyett a kitermelést követően az energiafűzzel fűtik majd a könyvtárat és a polgármesteri hivatalt. Hozzátette: a gázfűtésre fordított költségekből az eddigi számítások szerint több millió forintot spórol ezzel a fűtési móddal évente az önkormányzat.

Tovább

Magyarország is bemutatkozik a világ legnagyobb borászati vásárán

Tíz magyar borvidékről húsz termelő kap lehetőséget arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szervezésében a magyar közösségi standon bemutatkozzon a düsseldorfi ProWein borszakmai vásáron március 19. és 21. között.

Marius Berlemann,a ProWein vásárok projektigazgatója a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy németországi vásár a bor- és szeszipari ágazat legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye a világon.A ProWeinra évente 6300 kiállító érkezik a világ valamennyi mérvadó…

Tovább

A fagy nemcsak kárt okozhat a mezőgazdaságban, a hidegnek jótékony hatása is lehet

A hideg és a téli fagyok nemcsak kárt okozhatnak a mezőgazdaságban, jótékony hatásuk is lehet, például elpusztítják az elszaporodott kártevőket.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI megkeresésére közölte: a nagy hidegnek jótékony hatása is van a növénytermesztésben és a kertészetben, az utóbbi időben ugyanis egyre nagyobb kihívást jelentett a növényvédelem, mivel az éghajlat általános felmelegedése miatt egyre több az áttelelő…

Tovább

FM: 2016 a mezőgazdaságban a rekordok éve volt

A mezőgazdaság szempontjából 2016 a rekordok éve volt, ugyanis a magyar agrárium a foglalkoztatásban, a termelésben és az exportban is kifejezetten jól teljesített - mondta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor hozzátette: a mezőgazdasági termelés egy év alatt 18 százalékkal nőtt és az ágazatban tavaly 16 500 új munkahely jött létre.

Tovább

A Miniszterelnökség felfüggeszti a juh- és kecsketartó telepek fejlesztésére kiírt pályázatot

A Miniszterelnökség a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt január 20-tól felfüggeszti a juh- és kecsketartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot.

A közel 4 milliárd forint keretösszegű projektre eddig több mint 9 milliárd forint értékben nyújtottak be pályázatot az érintettek - közölte a tárca kedden az MTI-vel. A közleményben felidézték: a pályázatra a mezőgazdasági mikro-, kis- és közepes méretű termelővállalkozások 2016. május 20-tól…

Tovább

Czerván : Nőtt a mezőgazdaság jövedelmezősége

Az agrártámogatásoknak is köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, és ezáltal stabilabbá vált a termelők helyzete - mondta Czerván György egy szakmai konferencián pénteken, Kecskeméten.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban a Közös Agrárpolitika (KAP) részeként a Magyarországnak jutó közvetlen támogatásokat és a piaci intézkedések forrásait tekintve összesen 8,9 milliárd euró áll…

Tovább
süti beállítások módosítása